Reklama

Severania to jednoducho vedia

Písal sa rok 2011, keď opäť Škandinávci veľmi milo prekvapili v oblasti seriálovej tvorby svojou novinkou Most/ Bron. Práve vtedy uzrela svetlo sveta prvá séria vynikajúceho seriálu, po ktorej nasledovali ďalšie tri.
Žiadneho nadšenca krimi nemôže tento severský klenot nechať chladným. Nejde ho prehliadnuť, pretože ak sa raz doň zapozeráte, nebudete sa vedieť od jeho sledovania odtrhnú

Reklama


FOTO: Archív www.iprima.cz

Brilantná vyšetrovateľka s Aspergerom a jej dánsky protipól
Ak sa rozhodnete pre sledovanie severského krimi Most, nepočítajte s tým, že hlavná hrdinka – policajná vyšetrovateľka zo Švédska bude „Kráľovnou krásy“. Naopak – možno vás sklame jej „obyčajný“ výzor „obyčajnej“ ženy. A predsa výnimočnej, pretože predstaviteľka Sagy Norénovej, Sofia Helinová, podala excelentný herecký výkon a dokonale sa stotožnila so svojou postavou.
Možno to, čo divák môže vnímať ako narušenie deja, je práve tým výnimočným na Sage. A to je Aspergerov syndróm, istý druh autizmu, ktorý zo Sagy robí emocionálne chladnú bytosť, ktorá sa vyhýba sociálnym kontaktom. Oproti tomu nás prekvapí jej nadpriemerný intelekt, ktorý je niekedy v rozpore s jej hendikepom. Čím viac však bude divák poznávať Sagu a hĺbiť sa do deja tejto pochmúrnej škandinávskej detektívky, tým viac si hlavnú vyšetrovateľku doslova zamiluje. Práve to ju totiž robí veľmi sympatickou, že je neobyčajne obyčajná.
Nemožno nespomenúť „parťáka“ Sagy Norénovej v tomto seriáli, ktorým je dánsky detektív Martin v podaní skvelého dánskeho herca Kima Bodniu.
Obaja vyšetrovatelia sa stretávajú po prvýkrát na moste Öresund, ktorý spája obe krajiny – Švédsko a Dánsko. A keďže práve na tomto moste sa nájde telo zavraždenej ženy, ktorej jedna polovica je na švédskej strane a druhá na dánskej, Saga sa musí spojiť s Martinom a spoločne riešiť závažný zločin, ktorý je iba začiatkom zvrátenej hry ešte zvrátenejšieho páchateľa.
Most dostal štyri série a bol s nami sedem rokov
Čo treba rozhodne uznať tvorcom tohto vynikajúceho seriálu je fakt, že konkrétnym zločinom poukazujú na konkrétne spoločenské problémy oboch krajín. Na začiatku podsúvajú divákovi vraždu, no motív a páchateľ tohto činu zostávajú pomerne dlho záhadou a postupne jednotlivé dieliky zapadajú do seba, aby na záver vytvorili dokonalú skladačku a odhalili páchateľa a jeho motív.
Prvé dve série sa môžeme tešiť spoločnosti zohratej dvojice vyšetrovateľov Sagy a Martina, ktorí nás dokážu občas pobaviť vtipnými dialógmi. No v závere druhej série Martin zabije vraha svojho najstaršieho syna a Saga ho udá na polícii. Vtedy divák možno na chvíľu odsúdi Sagu za to, že zradila svojho partnera, pretože, pochopiteľne, sympatizuje s Martinom, ktorý „iba“ pomstil smrť svojho syna. To sú práve tie momenty, keď sa ukazuje charakter jednotlivých postáv a celý príbeh sa stáva čoraz viac reálnejším a uveriteľným.
Každopádne, Martin je za svoj čin odsúdený a daný do väzenia. V tretej a štvrtej sérii Saga dostáva nový dánsky protipól a pozornosť tvorcov seriálu sa viac sústreďuje na ňu ako na kľúčovú postavu. Okrem toho musí Saga bojovať aj s vlastnými démonmi po smrti sestry a snažiť sa vysporiadať so svojimi emóciami, z ktorých je veľakrát zmätená aj ona sama.
Verdikt
Švédsko-dánsky seriál Most/Bron rozhodne stojí za to vidieť a určite to nebude strata času. Severania to jednoducho vedia – cez konkrétny zločin poukázať na globálne problémy spoločnosti, ako sú napríklad ekoterorizmus, neznášanlivosť voči akýmkoľvek menšinám, problém s migrantmi či predsudky. To je len čriepka z toho, čo sľubuje divákovi severská kriminálka.
Každá séria vás milo prekvapí a dostane „do kolien“ skvelými hereckými výkonmi hlavných postáv, predovšetkým Sagy Norénovej, ktorú si obľúbi každý aj napriek jej hendikepu, alebo možno práve vďaka nemu natoľko, že pocítite istý závan nostalgie na konci štvrtej série, keď Saga sadne do svojho starého Porsche a vydá sa takpovediac do neznáma. V tej chvíli si želáte iba jedno tak ako ja – aby to otočila a vrátila sa späť v ďalšej sérii. Či sa dočkáme piatej série, to možno nevedia ešte ani protagonisti a tvorcovia seriálu. Ale, bolo nám potešením, Saga Norénová!


FOTO: Archív www.edna.cz

Reklama
Reklama
Zdieľať článok:
Reklama
Zavřít reklamu